Svědomí

3. Listopad 2009 - 14:40 | Přidat komentář

Nedávno se Václav Moravec při diskuzi o nemožnosti odebírání vysokoškolských titulů zeptal, co si mají myslet ti studenti, kteří se poctivě dřeli s diplomovou prací, když jiní ji jednoduše zkopírovali. Ale kam se poděla morálka a svědomí, napadlo mě v tu chvíli. To už se opravdu všechno poměřuje jenom tím, jak snadno a rychle to kdo získal? Samozřejmě to, že někdo dosáhl titulu na základě opsané práce, je velký problém a riziko pro každého, kdo s takovým člověkem v budoucnu bude spolupracovat.

Kategorie:

Někdy v létě u táty v práci odhalili zaměstnance, který tam delší dobu kradl materiál. Úplně nové role plechů vyvážel a dával je pravděpodobně do sběru. Nikomu tam nebylo divné, proč se vyhazuje nepoužitý materiál. Možná je ale prodával řemeslným živnostníkům. Nikomu materiál nechyběl v účetnictví, nikomu nepřebýval na střeše. Ten člověk během několika měsíců prodal tuny plechu, který byl evidentně kradený a vždy pro něj našel kupce. Prostě to nebyl problém.

Kategorie:

Ze života básníkova

30. Červenec 2009 - 16:43 | Přidat komentář

Nepovažuji se za básníka, protože jsem těch básní v životě zas až tak moc nenapsal. Pokusím se vám vysvětlit proč. Taková báseň není totiž vůbec jednoduchá věc. Musí se rýmovat a zároveň by její text měl dávat alespoň nějaký smysl. Takovou báseň nevymyslíte. Sedíte tři hodiny u stolu, tužka už je ze dvou třetin rozkousaná a na papíře je pouze první řádek zcela duchaplné básně, ke kterému se marně snažíte najít dějový rým. Taková báseň musí přijít. A potíž je právě v tom, kdy básně přicházejí.

Kategorie:

Ani zvenku. Ne, nebojte se, nejsem zavřený. Aspoň zatím. Jenom žiji v domě, ve kterém se po jeho převodu do osobního vlastnictví začal projevovat intelekt jeho obyvatel. Dokud bydlíte v nájmu, můžete nadávat na majitele, OPBH nebo jiný úřad. Tragedie ale je, když je byt váš a vy si uvědomujete, že o věcech, které se dějí ve vašem bezprostředním okolí rozhodují lidé, se kterými sdílíte jeden dům.

Kategorie:

Jak jsem se zase napálil

30. Červenec 2009 - 16:40 | Přidat komentář

Tentokrát už ne tak docela. Sotva jsem vystoupil na zastávce Novodvorská a uviděl hloučky scházejících se zájemců o slušné peníze za málo práce, měl jsem jasno. Domluvenou schůzku nebylo třeba dodržet. Přešel jsem na druhou stranu ulice a prvním busem uháněl k domovu. Stejně bych se jen ujistil o názvu firmy, řekl, že hodinovou přednášku znovu absolvovat nehodlám… a pak šel na ten autobus, tak jako teď.

Kategorie: