Ústav. A?

8. Září 2009 - 15:32

Nechal jsem stranou úvahy o tom, zda má vůbec Ústavní soud pravomoc posuzovat ústavní zákon. Odůvodnění jeho rozhodnutí znělo totiž značně nepřesvědčivě zejména proto, že v něm uvedl, že nedojde k poškození veřejného zájmu, neboť na přípravu voleb nebyly dosud vynaloženy žádné prostředky, což nebyla pravda.

Jenomže pak se začaly objevovat další a další argumenty, proč soud postupoval správně. Tak zejména obdržel podnět a chtě nechtě se jím musel zabývat. Navíc Ústavní soud skutečně může posuzovat ty ústavní zákony, které zasahují do tzv. tvrdého jádra ústavy. Existují sice spory o to, co do onoho tvrdého jádra patří, nicméně délka volebního období jím nepochybně je. A jeho účelové zkrácení tak spadá do stejné kategorie, jako by si sněmovna chtěla svůj mandát prodloužit. Byť to tak na první pohled nevypadá, předčasnými volbami politici poškodili práva nás všech, ať už jsme s nimi souhlasili, nebo ne. Odevzdáním hlasovacího lístku ve volbách uzavíráme se státem jakousi smlouvu, jejíž platnost je 4 roky. A stejně jako my občané nemáme možnost politikům zkrátit volební období kdykoli se nám to zdá vhodné, neměli by tuto možnost mít ani oni. Svůj hlas jsme jim dávali s tím, že od nich očekáváme 4 roky práce ve funkci a ať už se nám výsledky této práce líbí či nikoli, neměl by nikdo měnit dohodu, kterou jsme uskutečnili. Obcházení a účelové měnění Ústavy je důkazem neúcty k voličům a neplnění dohod, což vyvolává otázku, co nás čeká příště. A máme vůbec chodit k volbám, když smlouva, kterou tím uzavřeme může být kdykoli jednostranně změněna?

Ještě nebezpečnější je to, co se ozvalo z úst některých politiků - a to sice výzvy k nerespektování rozhodnutí Ústavního soudu. Ať už totiž měl nebo neměl pravomoc zákon posuzovat, ať bude jeho rozhodnutí jakkoli špatné či dobré, nebude-li respektováno, je soud zbytečný. Napadají mne otázky, jakým způsobem je možno vymáhat respekt k rozhodnutí Ústavního soudu, pokud se jej politici rozhodnou ignorovat? A co bude následovat? Nerepsektují-li politici rozhodnutí soudů, mají občané respektovat rozhodnutí politiků? Nastane anarchie? Usměrní chování lidí policie? A kdo určí, kterými zákony se má řídit? Které jsou ty právné, a které ty špatné? A které vůbec platí?

I kdyby Ústavní soud nakonec rozhodl sebehůř, nebude-li jeho rozhodnutí respektováno, je nejvyšší čas sbalit si kufry a hledat lepší místo k životu. V tu chvíli tady totiž člověk už nebude mít ani tu nejmenší jistotu vůbec v ničem.

Zatím nehodnoceno

 

by-nc-nd

 

Kategorie:

Poslat nový komentář

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Povolené HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Adds typographic refinements.

Více informací o možnostech formátování