Národní technická knihovna

10. Září 2009 - 20:20

Po pondělní návštěvě budovy Federálního shromáždění mě dnes čekala další architektonická zajímavost - Národní technická knihovna. Po dlouhé době nová budova, která se mi opravdu líbí - jak zvenku tak zevnitř. Zvenku svým nenápadným zpracováním (když přicházíte z Vítězného náměstí, tak ji v ulici ani není vidět, přestože je to poměrně veliká stavba) a tvarem, který se odlišuje od všudypřítomných hranatých skleněných budov a zároveň není ani příliš kulatý - zkrátka tak akorát.

Uvnitř použitý pohledový beton je v kontrastu s barevnou podlahou a přesto nebije do očí. Doplňují jej nápadité obrázky, které si návštěvník dlouho může prohlížet a zamýšlet se nad nimi - což na jednu stranu může rozptylovat od studia, na druhou stranu může být příjemným zpestřením.

 

Celá budova je velice zajímavě technicky řešená, což jistě ocení především odborníci, ale i pro laika je to zajímavý objekt. Zároveň se jedná o příjemné prostředí. Služby a vybavení se zdají být poměrně komfortní. Otázkou samozřejmě je, jak vše bude fungovat v praxi, až se budova zaplní běžnými návštěvníky a zaměstnanci, nicméně na první pohled působí nová knihovna jako místo, kde by člověk mohl příjemně a pohodlně naplňovat svůj studijní plán. Zvlášť v porovnání se zkušenostmi s Národní knihovnou, která by si také zasloužila novou budovu (ale ze známých důvodů se jí patrně v nejbližší době nedočkáme) se jedná o veliký krok vpřed.

Zatím nehodnoceno

 

by-nc-nd

 

Kategorie:

Poslat nový komentář

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Povolené HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Adds typographic refinements.

Více informací o možnostech formátování