Novoroční projev

1. Leden 2010 - 12:00

Přátelé,

aniž by za tím byl jakýkoli postranní záměr, pocítil jsem potřebu napsat si svůj, alternativní novoroční projev. Co se odehrálo v tom právě skončeném roce?

Zemřel Jan Kaplický. Architekt, jehož návrh Národní knihovny byl nejprve oslavován a později zatracován, aby byl nakonec pohřben spolu s jeho autorem. Nebylo to ostatně v naší historii poprvé, kdy jsme se podobným způsobem zachovali k osobnostem, k lidem, kteří opravdu něco dokázali. Naši politici jsou hloupí. Nedokážou mít vlastní názor a stát si za ním. Stačí slovo jediného muže a mohou se přetrhnout, aby se stavba, kterou původně vítali s nadšením, nemohla uskutečnit. Zpočátku jsem spory kolem knihovny vnímal jako typicky český kolorit. Jako takovou národní zábavnou podívanou, bez které se to zkrátka nemůže obejít. Teprve teď s odstupem času a s vědomím dalších událostí, které se v poslední době odehrály, mi dochází hrozivý rozměr celého toho divadla. Je dokladem toho, jak se tu pomalu, plíživě a nenápadně rozkládá pokus o demokracii. Politici si mohou dělat, co chtějí. Mohou zakázat stavbu, na kterou původně sami zadali soutěž, mohou jinou nesmyslnou a předraženou stavbu postavit, aniž by se někoho ptali. Mohou bez kontroly utrácet veřejné peníze, mohou se stýkat s mafiány a nikdo je není schopen dotlačit k odpovědnosti. Svých postů se dobrovolně vzdávají jenom ti poctiví, kteří se naivně snaží prosadit smysluplná opatření, poté, co zjistí, že bojují proti příliš silnému nepříteli. Ti ostatní zůstávají jako balvany stát na svých místech a nepohne s nimi ani ta největší povodeň.

V uplynulém roce jsme také měli mnohem více příležitostí než dříve pocítit na vlastní kůže důsledky našeho ekologicky neudržitelného chování. V našem lokálním měřítku jsou to například dálnice, skladové haly, obchodní centra se svými parkovišti a dalšími betonovými plochami, která ukrajují stále větší část půdy na úkor přírody. Občané se proti podobným nesmyslným stavbám bouří, podepisují petice, demonstrují proti změnám územních plánů, a přesto se dále staví. Jak je to možné? Kam chodí nakupovat ti, kteří demonstrovali proti stavbě obřího nákupního střediska? Odpověď je jednoduchá. Ač mají rozšiřující se obchodní řetězce řadu odpůrců, stavět nové obchody se jim stále vyplatí. A dokud budou mít dostatek zákazníků, budou se stavět dál. Češi by se měli naučit hlasovat nohama. Nestačí podepsat petici proti stavbě, ale po jejím uskutečnění ji také nenavštěvovat a nakupovat tam, kde dřív, i když je to vzdálenější, dražší a méně pohodlné. Dokonce přestat využívat služeb řetězce, který prodával zelené maso, ačkoli je nadále nejlevnější. Teprve tehdy, až obchodní řetězce nebudou mít zákazníky, pochopí, že tam, kde je lidé nechtějí, se opravdu stavět nevyplatí. Teprve potom si dokážeme uchránit naši krásnou krajinu a úrodnou půdu před betonem, který se nedá jíst.

A u hlasování nohama ještě zůstaňme. Ačkoli, teď postačí hlasovat hlasem. Nebuďme lhostejní, křičme, když nás něco pálí. Nenechme si všechno líbit od stále více se rozpínající státní moci. A hlavně, budou-li v příštím roce konečně již dvakrát odložené volby, vzpomeňme si, kdo vyslovil nedůvěru vládě, aniž by měl plán, co dělat po jejím pádu. Vzpomeňme si, kdo chtěl protizákonně prosadit předčasné volby a po zásahu Ústavního soudu provedl úpravu Ústavy umožňující jejich zákonné prosazení, aby nakonec v naprostém nesouladu s těmito kroky porušil předchozí politické dohody a hlasoval proti uskutečnění zmíněných voleb. Vzpomeňme si, kdo se na dovolené stýkal s podnikateli a dostal se tak do střetu zájmů, kdo zadával neprůhledné veřejné zakázky, kdo nedodržoval dohody a byl arogantní nejen vůči svým partnerům, ale i občanům. Přestaňme být nepoučitelní a volit stále dokola tytéž strany, které nám již mnohokrát ukázaly, jaké doopravdy jsou. Dokud jim neukážeme v praxi, že se obejdeme i bez nich, nebudou se k nám chovat tak, jak se ve slušné společnosti sluší a patří.

Jak v tomto roce řekl Václav Havel: „Naše země vzkvétá. Ale občas dost divně.“ A já dodávám: Vzkvétá jako masožravá rostlina. A pokud ji necháme vykvést, její květy nás pohltí.

Přátelé, přeji nám, abychom si v tom příštím zvolili lepší politiky, abychom se setkávali s lepšími lidmi, kteří ovlivňují naše životy. Každý národ má takovou vládu, jakou si zaslouží. Snažme se.

Pozitivní rozhled do nového roku přeje Čonkin.

Your rating: None Průměr: 5 (1 vote)

 

by-nc-nd

 

Kategorie:

Poslat nový komentář

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Povolené HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Adds typographic refinements.

Více informací o možnostech formátování